Choď na obsah Choď na menu
 


Skalolezenie

Adrenalín, sila a vytrvalosť.

 

V  hĺbke srdca  každého horo/lezca je  neoddeliteľný spoločník  všetkých súbojov  - vášeň.   Voláme to rôzne, emócia, radosť z dobívania. Je to zvláštny pocit, kvôli ktorému sa oplatí veľa obetovať i vytrpieť. Tí, ktorí ho v sebe niekedy ucítili, vedia o čom hovorím - ŽIŤ pre vášeň ...

roman.jpeg

  

Skalolezectvo je šport určený pre všetkých, ktorý majú radi adrenalín.

Predstavuje nezabudnuteľný zážitok s pocitom prekonania seba samého.

Športové lezenie je lezenie zvislých alebo previsnutých skalných stien vysokých niekoľko desať metrov. Cieľom je zdolávanie čo najťažších ciest.  

Lezenie veľkých stien znamená lezenie ciest vedúcich na strmých, niekoľko sto metrov vysokých stenách. Športový výkon závisí od výšky, strmosti a náročnosti steny, od počasia a ostatných okolnostiach prevládajúcich na stene. Zvlášť dôležitá je časová a kondičná zložka. Čas vylezenia cesty sa meria v hodinách alebo dňoch, preto si tento typ lezenia vyžaduje vysokú fyzickú a psychickú vytrvalosť.  

Vysokohorská turistika predstavuje dosiahnutie štítov veľhôr po pomerne ľahších trasách. Pri zdolávaní 3000-4000 m vysokých vrcholov to môže znamenať túru trvajúcu aj viac dní.  


Náročnosť lezeckých ciest sa rozdeluje podľa stupňa ich technickej obtiažnosti. Na Slovensku, ale aj vo východných Alpách je najčastejšie používaná stupnica UIAA. Jedná sa o otvorenú stupnicu a  s rastom schopností lezcov môžu v budúcnosti pribudnúť ďalšie stupne. Označuje sa zvyčajne rimskými, ale aj arabskými číslami. V súčasnosti je rozsah stupnice I. až XII. Jemnejšie rozlíšenie obtiažnosti dopĺňajú znamienka   (náročnejší) +  /  - (lahší). 

 

I. Ľahké: Najjednoduchšia forma skalného lezenia, nie však už ľahký chodecký terén. K zabezpečeniu rovnováhy je treba pomôcť rukou. Začiatočníci musia byť istení lanom. 

II. Mierne ťažké: Tu začína skutočné lezenie, pri ktorom je vyžadovaná technika troch bodov. 

III. Stredne ťažké: Na exponovaných miestach sa doporučuje medziistenie. Kolmé miesta alebo previsy s dobrými chytmi už vyžadujú fyzickú silu. Trénovaní a skúsení lezci môžu prekonávať úseky tohoto druhu stupňa obťažnosti ešte bez použitia lana. 

IV. Ťažké: Na tomto stupni začína opravdivé lezenie. Dostatočné lezecké skúsenosti sú nutné. Lezecké úseky väčšinou vyžadujú viac istenia. Istenie lanom je už obvyklé i u skúsených a trénovaných lezcov. 

V. Veľmi ťažké: Zvyšuje sa počet medziistení, lezenie kladie zvýšené nároky na fyzickú kondíciu, techniku a skúsenosti.   

VI. Neobyčajne ťažké: Lezenie vyžaduje nadpriemerné schopnosti a výbornú trénovanosť. Veľká expozícia sa často spojuje s malými možnosťami zaistenia.

VII. Mimoriadne ťažké: Možno zvládnuť len so zvýšenou trénovanosťou a s pomocou špeciálnej výstroje. I výborní lezci potrebujú špeciálnu prípravu pre určitý druh skaly, aby úseky tohoto stupňa preliezli spoľahlivo bez pádu. Dokonalá technika istenia je nevyhnutná.

VIII.-IX. Stupňovanie predchádzajúcich obťažností: Veľmi vysoké nároky na špeciálnu prípravu i na výstroj, výstupy a úseky krajných stupňov možno často zvládnuť až po predchádzajúcich nácvikoch a získaní pohybových návykov. Vyhradené pre vrcholových lezcov.

XII. Súčasná hranica lezeckých možností vo voľnom lezení:
Predchádzajúce nacvičovanie je nevyhnutné, ani najlepší špičkoví lezci nie sú schopní úseky tohoto stupňa opakovať často, k prekonaniu sú nutné ideálne podmienky (vonkajšie i psychické) i dokonalé sústredenie na výkon. Zatiaľ sa tento stupeň prekonáva len s horným istením alebo s dopredu osadenými istiacimi bodmi.


9 dôvodov, prečo je lezenie výbornou aktivitou pre Vaše deti

Deti majú hromadu energie. V akej vonkajšej aktivite ju lepšie využijú ako pri lezení?

LEZENIE NÁS UČÍ KRITICKY MYSLIEŤ A ROZVÍJA ROZHODOVACIE SCHOPNOSTI

Vymyslieť, ako vyliezť lezeckú cestu sa v mnohom podobá na skladanie puzzle. Každý jeden krok na stene si vyžaduje neustále rozhodovanie sa - kam ísť a ako najľahšie sa tam dostať. Znova a znova. Učenie sa, ako riešiť problémy, myslieť sám za seba (odpoveď väčšinou nie je skrytá na konci knihy), a tiež vhodné rozhodnutia - to sú zručnosti, dnes chýbajúce v procese výučby, ktorá sa sústreďuje na memorovanie a zvládnutie teoretických testov.

Na skalách ide o neustálu lekciu v reálnom čase a priestore, kde sa rozhodujete sami za seba, reagujete rýchlo a učíte sa niesť následky za svoje rozhodnutia s okamžitou spätnou väzbou.

LEZENIE DODÁVA ODVAHU A SCHOPNOSŤ PRISPÔSOBIŤ SA A PREKONÁVAŤ ZLOŽITÉ SITUÁCIE

Prekonávanie strachu je zručnosť neoddeliteľne spätá so životnými úspechmi.  Je jedno, či ide o strach z neznámeho, strach začať niečo alebo strach z neúspechu, všetci úspešní dospelí ľudia sa už ako deti naučili byť odvážnymi, trúfalými a smelými dokázať niečo v živote. Povzbudzovaním detí, aby opustili svoju bezpečnú zónu a čelili svojmu strachu posilní ich charakter a odvahu. Odvaha je odmenou za chopenie sa šance, prekonanie strachu a prekročeniu bezpečia komfortnej zóny.

LEZENIE PODPORUJE ZDRAVÉ ROZHODNUTIA

Videli ste niekedy obézneho lezca? Stretli ste niekedy na stene fajčiara, čo vyfajčí 2 krabičky cigariet? OK, možno z času na čas. Lezenie miluje obratnosť, ohybnosť, svalovú silu a výdrž. Nevyhovuje mu obezita, lenivosť a slabosť. Lezci sa zvyčajne zdravo stravujú a dopĺňajú lezenie inými aktivitami od bicyklovania a jógy, cez tancovanie až po surfovanie. Kto chce byť úspešným lezcom, mal by sa zdravo stravovať, piť veľa vody a pracovať na štíhlom, ale svalnatom tele. Pretože aj keď ste fit a silný,  stále je to ešte dlhá cesta za úspechom na skale. Tým, že prihlásite vaše dieťa na lezenie, dáte mu možnosť vymeniť mastné chipsy za jablko a hraciu konzolu za bicykel - všetko v rámci prípravy na lezenie.

LEZENIE JE ADRENALÍNOVÝ ŠPORT, KTORÝ SA DÁ NAUČIŤ V BEZPEČNÝCH PODMIENKACH S MINIMÁLNYM RIZIKOM

Či to budeme brať za dobré alebo zlé, lezenie sa považuje za extrémny šport.  To sa ale týka len pár profesionálnych lezcov, inak je lezenie skôr relaxačný šport. Začiatočníci sa učia liezť na 'top rope' (lezec je istený zhora lanom, ktoré je prevlečené horným istením). Ak sa použije správne ukotvenie a istiace pomôcky, padnutie do 'top rope' má v podstate nulové následky. Dĺžka pádu závisí od dynamického predĺženia lana a váhy lezca, no v podstate ide o niekoľko centimetrov. Bicyklovanie, jazda na kajaku, lyžovanie či surfovanie sú omnoho nebezpečnejšie športy ako lezenie. Keby sme viedli inštruktáže ku všetkým týmto aktivitám, pri lezení je najľahšie zaistiť kontrolu a bezpečnosť. To robí lezenie skutočne unikátnym vo svete adrenalínových športov - môžete sa ho naučiť bez rizika vážnejšieho úrazu.

LEZENIE UČÍ DISIPLÍNE A SÚSTREDENIU

Keď sa poobzeráte naokolo, vidíte, že sebadisciplína a sústredenie sú vlastnosti, ktorými disponujú všetci svetoznámi športovci-profesionáli. Lezenie je výborný spôsob, ako získať základy disciplíny, pretože vyžaduje sústredenie a sebadisplínu, aby ste v ňom boli úspešní. Keď leziete po vertikálnej stene, nemáte priestor na robenie chýb a zabávanie sa nepodstatnými vecami. Vaše deti sa rýchlo naučia, že lezenie formuje svet do jednej lezeckej línie. Nezáleží na tom, čo sa deje okolo nich, musia sa sústrediť na to, aký chyt držia v ruke a disciplinovane pozerať, kde pokračuje línia, a to celý čas od prvého nástupu na lezeckú cestu.

LEZENIE TIEŽ UČÍ OUTDOOROVÝM ZRUČNOSTIAM NA CELÝ ŽIVOT: VIAZANIE UZLOV, HĽADANIE CIEST, UKOTVENIE CESTY, ZLAŇOVANIE A PODOBNE

Či už pri plachtení, pádlovaní či potulkách v prírode - lezecké zručnosti sa dajú využiť v celom rade outdoorových športov. Viazanie uzlov spolu s mapou a kompasom ako aj táborenie, sú základom outdoorových zručností. Keď sa lezec naučí čítať skalu, je preňho jednoduchšie nájsť ľahšiu cestu. Správne zaistenie a zlaňovanie sú rozhodujúce zručnosti potrebné pri záchrane. Možno budú vaše deti v budúcnosti inklinovať skôr ku kajakovaniu, lyžovaniu či plachteniu. Ale ak sa budú najskôr venovať lezeniu, tieto zručnosti môžu využiť po celý život.

LEZENIE SI MÔŽETE DOVOLIŤ

Štvorčlenná rodina môže začať športovo liezť za relatívne malé výdavky: Sedací úväz sa dá zohnať aj za 40 eur, lano (závisí od dĺžky a typu) od 60 eur, istiace pomôcky sa pohybujú od 10 eur vyššie, lezecká obuv začína na 50 eurách (samozrejme, v lezeckých halách je možné si pomôcky aj zapožičať za symbolickú cenu). Keď zvážite, že toto vybavenie vám vydrží roky, lezenie je spomedzi outdoorových športov jedna z najdostupnejších možností. Budete prekvapení, keď si uvedomíte, že lezecká výbava pre celú rodinu sa cenovo vyrovná jednému horskému bicyklu. Samozrejme, pokiaľ sa vypracujete na vrcholového športovca, ktorý potrebuje veľkú výbavu, výdavky narastajú... Ale na zakúpenie začiatočnej výbavy naozaj nejde o horibilné sumy. Finančná náročnosť je len ďalšou mylnou predstavou o lezení - spolu s nebezpečenstvom tohto športu.

LEZENIE ZARUČUJE VEĽKÚ DÁVKU SKROMNOSTI

Lezenie je plné pádov, neúspechov a učenia sa vytrvať. Je dôležité, aby ste deťom ukázali, aká silná je matka príroda - že aj pri krátkom 12-metrovom výstupe je každý krok sprevádzaný psychickou a fyzickou námahou - a že raz v živote budeme svedkom jej sily, a mali by sme jej čeliť s pokorou. Ale umenie vytrvať tvárou v tvár neúspechu je životná lekcia, ktorej budete musieť vy aj vaše deti, (aj ich deti :D ) čeliť znovu a znovu po celý život.

A NA ZÁVER:  LEZENIE JE "SUPER ZÁBAVA!"

Nemusíte sa zaujímať o zdravý životný štýl lezcov či o všetkých neurčitých záležitostiach, ktoré z toho vaše deti získajú... Ale nemôžete poprieť, že byť dieťaťom je zábavné, a že lezenie je super zábava. :) 

Zdroj: www.outdoorpark.sk

 

Rubriky

Lezecké oblasti

Príspevkov: 0