Choď na obsah Choď na menu
 


Koscielska dolina - Poľsko

Milí turisti,
k prvému autobusovému výletu 27.04.2024: Dolina Kościeliska, Poľsko Vám v niekoľkých príspevkoch predstavíme dolinu Koscielisku, jej jaskyne a trasy. Prihlášku na výlet nájdete na našej webovej stránke.
Dolina Kosceliska, nádherná, ľahko dostupná dolina v poľskej časti Západných Tatier. Je dlhá asi 9 km a pokrýva plochu 35 km2. Dolina tvorí dlhú a hlbokú skalnú roklinu, ktorej steny v troch miestach vytvárajú tzv. bramy (brány) – Brama Kantaka, Brama Kraszewskiego a Brama Raptawicka. V doline možno obdivovať okolité skalné steny, Koscieliski Potok, ale aj rozhľady do okolia. Z doliny je dobre viditeľná Bystrá, najvyšší vrchol Západných Tatier. V doline je viacero veľmi populárnych a prístupných jaskýň, ako sú Jaskinia Mroźna, Smocza Jama, Jaskinia Mylna a Jaskinia Raptawicka.
Jaskyňa Mrozna v Doline Koscieliska.
Približne 20 min od vstupu do doliny z parkoviska Kiri 1000 m.n.m. sa nachádza odbočka k prvej jaskyni Mrozna. Po pár minutách cesty pomedzi skalné steny nasleduje prudký výstup skalnými schodami hore k jaskyni. Výstup trvá cca 20 minút. Pred jaskyňou sa vyberá poplatok, platiť sa dá iba v hotovosti a poľskými zlotami. Skupinky turistov sú púšťané do vnútra každých 10 minút. Podľa aktuálnych informácií z turistického centra v Zakopanom, jaskyňa nie je osvetlená a preto je nutné mať zo sebou čelovku/baterku a hodí sa aj prilba. Prehliadková trasa je dlhá cca 511 m, je jednosmerná a trvá cca 40 minút, teplota v jaskyni je 6°C, vlhkosť vzduchu 96%. Východ z jaskyne je vo výške 1118 m a upraveným chodníkom sa asi 15 minút zostupuje späť do doliny.
Jaskyňa je do 26.4.2024 uzatvorená z dôvodu ochrany netopierov.
Chata Orniak a pre odvážnejších jaskyne Mylna a Raptawicka.
Z jaskyne Mrozna budeme pokračovať po zelenej trase na chatu Orniak, so zastávkou pri jazere Smreczynski Staw. Po občerstvení a asi 15 min od chaty je odbočka k jaskyniam Raptawicka a Mylna. Začiatok výstupu je istený reťazami, ďalej sa ide strmým, ale bezpečným skalným terénom hore k jaskyni Raptawicka a potom k nižšie položenej jaskyni Mylna. Nutnou výbavou je čelovka/baterka, pevná nepremokavá obuv, náhradné oblečenie. Obe jaskyne sú voľne dostupné, do jaskyne Mylná sa odporúča ísť v skupinkách a poriadne sledovať červené značenie. Jaskyňa je jednosmerná, dlhá asi 1630 m a na viacerých úsekoch je nutné ísť štvornožky a vo vode. Veľký ruksak je v tomto prípade nevýhodou. Vstup do jaskyne si treba vopred premyslieť.
Oproti jaskyne Mylna na druhej strane chodníka sa nachádza jaskyňa Smocza Jama. K jaskyni sa ide cez roklinu a strmým výstupom k vchodu, najskôr po rebríkoch a potom po skale zaistenej reťazami. V jaskyni sa nevyhnete reťaziam, kramlám a hladkým, takmer kolmým skalám, po ktorých sa treba po reťaziach prerúčkovať. Prechod touto jaskyňou je náročnejší, vyžaduje silu v rukách pri lezení reťazami, pevnú obuv, a byť opatrný a dávať pozor na pošmyknutie v mokrom teréne. Späť na cestu dolinou sa dostanete príjemným klesaním lesom a s nádherným výhľadom na okolité skalné bralá a vrchy. Prechod jaskyňami nie je povinný.
Ešte jedno video k doline Koscieliska a k jaskyni Smocza Jama.
Cesta dolinou, jaskyňami a občerstvením trvá cca 6-7 hodín pokojným tempom. Podľa informácií z turistického centra a cenníka z roku 2023, vstup do doliny bol 9 PLN, deti do 7 rokov zdarma, zľava je pri skupinovom lístku. Vstup do jaskyne Mrozna bol v cene 5 - 8 PLN.
Ďakujeme všetkým za prihlásenie sa na výlet, aktuálny počet je 29 osôb, tak neváhajte a prihláste sa na zaujímavý turistický výlet. Všetkým prihláseným účastníkom budeme v priebehu marca zasielať mailové informácie.
Pekný deň želám, Martin Uhrin, predseda klubu