Choď na obsah Choď na menu
 


Vysokohorská turistika

 

             img_6771.jpg

Vysokohorskú turistiku môžeme zaradiť medzi adrenalínové športy. Pohyb vo vysokohorskom prostredí je estetický zážitok, ktorý nám dáva pohľad na svet z výšky. Z výšky, ktorá nám umožňuje rozoznať, čo je podstatné a čo je malicherné. 

 




Sprievodca tatranskými vrcholmi:

http://www.goat.cz/index.php?path=VysokeTatry_Vrcholy_Vrcholy

http://hory.sk/chaty_mapy.html

Interaktívna mapa mountains - rocks:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_dh7wckUGvzJc1T7GJJ-qpcbafo&hl=cs

Pri potulkách v horách ( hlavne Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Fatra) je potrebné byť v zime pripravený na každé počasie. Teploty na horách klesajú aj do minus 25 stupňov, preto je nevyhnutné byť dobre pripravený na takéto podmienky.

 

Oblečenie:

1. Kvalitná obuv. Určená do horského terénu. Najlepšie prispôsobená na upínanie mačiek. Cenová relácia cca 150 – 350 €. Topánka by mala byť tuhá aby dobre držala mačku.

2. Termoprádlo. Je to spodná vrstva oblečenia. Ma za úholu odvádzať pot od tela. Cenová relácia cca 20 – 150 €.

3. Ponožky. Odporúča sa kupovať v outdoor-obchode kde Vám ochotne poradia. Cenová relácia cca 10 – 30 €.

4. Nohavice. Na trhu sú ich desiatky až stovky. Niekto používa klasické turistické nohavice s dobrou odolnosťou proti vode. Iný zas lyžiarske nohavice. Cenová relácia cca 50 - 300 €.

5. Návleky. Dosť praktická vec, ochráni Vás pred vniknutím vody a nečistôt do topánok a navyše ochránia vaše drahé nohavice od poškodenia mačkami. Cenová relácia cca 15 – 60 €.

6. Rukavice a čiapka. Hlavne nech sú teplé, v prípade rukavíc nepremokavé. Na trhu je bohatá ponuka. Čapica by mala chrániť uši, a rukavice najlepšie „goračové“ zateplené.

7. Mikina. Stredná vrstava oblečenia. V outdoor obchode Vám poradia ideálny materiál. Tento diel oblečenia Vás chráni od chladu ale zároveň prepúšťa von pot v podobe pary. Cena takéhoto dielu sa pohybuje od 30 – 250 €.

8. Bunda. Platia tieto pravidlá - nepremokavá, so zatiahnuteľnou kapucňou, čo sa ocení hlavne vo víchrici.

 

Špeciálna výbava:

Lavínový terén - pohyb v tomto teréne je veľmi nebezpečný preto nepodceňujte riziko a na turistiku sa treba POVINNE vybaviť „svätou trojicou“.

1. Lavínová sonda cca 30- 60 €

2. Lavinový vyhladávač „pípač“ 180 – 500 €

3. Lavínová lopata 40 -100 €

4. Turistické paličky

Uvedený materiál sa dá aj požičat v outdoor obchodoch. Požičovné je cca 5 € na deň.

Doplnky, ktoré sa oplatí nezabudnúť:

1. Slnečne okuliare

2. Lyžiarske okuliare

3. Kukla

4. Bufka

5. Čelovka

6. Termoska

7. Varič

8. Jedlo ( málo)

9. Voda

Batoh / ruksak - 40 až 50 litrový. Nutné je zbaliť sa maximálne na 9 – 13 kg.

Ideálne je zaobstarať si kvalitný batoh. V ťažkom teréne to oceníte. V obchodoch Vám poradia. Dbajte však nato aby sa na Váš batoh dali upnúť mačky, cepín, lopata a palice – to je dôležité.

Pred každou zimnou túrov, hlavne VHT, je bezpodmienečne nutné zhodnotiť lavínové nebezpečenstvo. Ako dobrá pomôcka poslúži LAVÍNOVÁ KARTA Tiež nebude na škodu zistiť si aktuálnu situáciu na horách, napr. prostredníctvom portálu HZS venovaný lavínovej problematike (zdroj: www.laviny.sk). 

A ešte jeden užitočný odkaz:  LAVÍNOVÁ MAPA  (zdroj: www.hiking.sk).

 

HORÁM ZDAR !!!